“Qalicheh” Shoes Exhibition

Poster_Bianca_G

Bianca Georgescu este proaspăt absolventă a Universitătii Nationale de Arte Bucuresti, departamentul Modă-Design vestimentar. Cu acesta expozitie, coordonată de Lector Univ. Dr. Ioana Sanda Avram, îsi face debutul printr-o colectie de pantofi de autor. Bianca lucrează de 9 luni într-un atelier de încăltăminte, timp în care dobândeste tainele mestesugului încăltămintei si secretele tehnice ale prelucrării fetelor si tiparelor.
IMG_0761_1 IMG_0766_1 IMG_0764_1 IMG_0762_1 IMG_0767_1

Un adaos creativ la cele învătate este utilizarea tehnicii laser cut si a gravurii pe piele în realizarea accesoriilor detasabile si decoratiilor de pe toc, referindu-se la simbolurile regăsite în covoarele persane. O altă noutate este crearea modelelor de toc prin tehnica printarii 3D, apoi prelucrate în răsină rezistentă,  acestea devin produse de sine stătătoare, independente de cele folosite de alti producători/designeri si aduc un plus de personalitate colectiei semnate de autor.

Sursa de inspiratie a colectiei o reprezintă covoarele persane, ca simbol al covorului magic, zburător, protector, instrument de cult musulman. Covorul persan a îndeplinit în Orient o functie dublă, practică si simbolică, al căror sens se pierde uneori în actualitate. El constituie un spatiu magic în care marginile reprezintă elemente terestre realizate pentru apărarea câmpului locuit de către sferă universului si de divinitate.
Covoarele sau carpetele persane sunt una dintre cele mai renumite ramuri ale artei si culturii persane. Împărtite în trei grupe – Farsh (covoare de mari dimensiuni), Qalicheh (covoare de mici dimensiuni), Kilim (covoare nomade cunoscute si sub numele de Zilu, covoare “grosolane”). Covoarele persane au fost mereu punctul culminant al luxului si si-au rezervat un loc aparte în cultura si istoria persană. “M-am gândit să decontextualizez covorul persan, sursa mea de inspiratie, folosindu-l pe pantofi. Prin pantofi plutesti, pierzi contactul cu mediul, asemeni covorului zburător. Pantoful este cel care te poartă unde ai nevoie să ajungi, asemeni covoarelor zburătoare.
Pe lângă utilizarea miniaturilor de tesături si motive persane, noutatea conceptului constă în modularea accesoriilor pe aceeasi pereche de încăltăminte. Accesoriile sunt detasabile, pantofii putând fi purtati atât simpli (fără accesorii), cât si în diferite modalităti de aranjare a acestora. Spre exemplu, pe aceeasi pereche de pantofi pot fi atasate mai multe accesorii purtate separat sau împreună, făcând din pantof un obiect versatil, ce răspunde mai multor tipuri de nevoi.

“Qalicheh” Shoes Exhibition

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *